Art. SponsorowanePrzepisy

Burak w roli przystawki – odkryj te 4 tanie i pyszne przepisy!

Burak to prawdziwa gwiazda wśród warzyw! Jego naturalna słodycz sprawia, że świetnie komponuje się zarówno z wytrawnymi daniami, jak i z deserami. Można go piec, marynować, łączyć z serami, orzechami czy cytrusami, tworząc smaczne i efektowne przekąski. Dzięki temu bardzo dobrze sprawdza się w klasycznych i nowoczesnych propozycjach. Odkryjcie 4 proste przepisy na pyszne i niedrogie przystawki z udziałem buraka!

Banalna sałatka buraczkowa

To doskonały pomysł na szybki i smaczny dodatek do obiadu lub samodzielną przekąskę. Proste składniki, wyrazisty smak i kremowy sos sprawią, że będziecie chętnie sięgać po tę sałatkę przy różnych okazjach.

  • Ugotujcie buraki, ostudźcie i pokrójcie w drobną kostkę lub zetrzyjcie na tarce. Ziemniaki ugotujcie na półtwardo, wystudźcie i również pokrójcie w kostkę. Szynkę pokrójcie w paski, a paprykę i ogórki w kostkę, po czym dodajcie wszystko do buraków.
  • Pieczarki odcedźcie z zalewy i pokrójcie na cząstki. Pietruszkę w kostce skruszcie, rozpuśćcie w 2 łyżkach wrzątku i połączcie z majonezem. Składniki przełóżcie do salaterki, polejcie sosem i delikatnie wymieszajcie.

Pieczone warzywa korzeniowe

Jeśli szukacie prostego i pysznego dodatku do obiadu, to te warzywa będą strzałem w dziesiątkę. Głęboki smak, chrupiąca skórka i miękki środek sprawią, że trudno Wam będzie się im oprzeć.

  • Obierzcie warzywa – marchewkę, pietruszkę i pasternak – następnie przekrójcie je wzdłuż na cztery części. Podobnie zróbcie z burakiem. Przełóżcie wszystko na blachę wyłożoną pergaminem, posypcie przyprawą do warzyw i skropcie oliwą.
  • Wymieszajcie wszystko delikatnie i pieczcie w 200°C przez około 35 minut. Posiekajcie natkę pietruszki i przed podaniem posypcie nią upieczone warzywa.

Pianka buraczana

To propozycja dla miłośników nieoczywistych smaków. Przepis na piankę buraczaną jest odrobinę bardziej wymagający, jednak połączenie słodyczy buraków i aksamitnej konsystencji wszystko Wam wynagrodzi!

  • Ugotujcie buraki do miękkości, zalejcie octem i schłodźcie. Następnie obierzcie je i zmielcie. Włóżcie buraki do malaksera, dodajcie śmietankę i jajka, a następnie zmiksujcie na gładką masę. Doprawcie sokiem z cytryny, solą, pieprzem i odrobiną cukru.
  • Filiżanki wysmarujcie masłem i wlejcie do nich masę buraczaną do 1/3 wysokości. Ustawcie filiżanki na blaszce, wlejcie do niej wodę do połowy wysokości naczyń i wstawcie do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczcie przez 30 minut.
  • Wymieszajcie sos sałatkowy włoski z jogurtem, śmietaną i ziołami i podawajcie razem z pianką.

Carpaccio z buraków

Elegancka przystawka, która zachwyca prostotą i głębokim smakiem. Pieczone buraki w połączeniu z aromatycznymi ziołami, rukolą i fetą tworzą wyraziste danie, idealne na każdą okazję.

  • Umyjcie i osuszcie buraki, następnie skropcie je oliwą i posypcie rozmarynem, tymiankiem oraz solą morską. Zawińcie warzywa w folię aluminiową i pieczcie w rozgrzanym do 190°C piekarniku przez około 90 minut.
  • W tym czasie umyjcie rukolę, oliwki pokrójcie w plasterki, kapary posiekajcie, a fetę rozkruszcie. Następnie pokrójcie w plastry buraki i posypcie je przygotowanymi dodatkami. Całość możecie skropić oliwą dla podkreślenia smaku.

Pomysły na wyjątkowe przystawki z buraka oraz szczegółowy przepis na carpaccio z buraków czekają na Przepisy.pl.

Dodaj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *