Kopiec kreta przepis krok po kroku

Przepis na kopiec kreta. Jak przyrządzić to popularne i pyszne ciasto czekoladowe, z kremem, bananami lub innymi owocami? Prezentujemy sprawdzony przepis.

Kopiec kreta to ciasto czekoladowe, które dodatkowo w środku zawiera lekki i puszysty krem śmietankowy z wiórkami czekoladowymi, a także warstwę bananów, które w razie upodobań smakowych można zamienić na inne owoce.

Przepis na kopiec kreta jest bardzo często wykorzystywany przy okazji rodzinnych spotkań lub innych okoliczności. Jak przyrządzić ciasto? Nie jest ono zbyt skomplikowane, a przepis krok po kroku znajduje się poniżej.

Poniższy przepis zawiera składniki na kopiec kreta przygotowany w tortownicy o średnicy 26cm.

Składniki na kopiec kreta:

  • 4 jajka
  • 160 g cukru
  • sól
  • 200 g mąki
  • 120 g miękkiego masła
  • 30 g kakao
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 200 g startej czekolady na wiórki
  • 650 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • 3 banany

Kopiec kreta – przepis krok po kroku

1. W pierwszym kroku przepisu na kopiec kreta należy zająć się przygotowaniem ciasta czekoladowego. Rozpoczynamy od rozdzielenia 4 jajek. Białka ubih na pianę (w międzyczasie dodaj szczyptę soli) i włóż do lodówki. Żółtka zachowaj do kolejnego kroku.

2. Utrzyj żółtka, 130 g cukru oraz 120 g miękkiego masła.

3. Przesiej 200 g mąki, kakao oraz proszek do pieczenia. Ciasto należy wyrobić na gładką masę.

4. Dodaj 50 g startej czekolady oraz pianę z białek. Delikatnie wymieszaj.

5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół). Przygotowaną masę przełóż do tortownicy.

6. Czas pieczenia wynosi 30 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem czy ciasto upiekło się odpowiednio. Jeśli nie, to wydłuż czas pieczenia o kilka chwil i ponownie sprawdź ciasto patyczkiem.

7. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i na kilka minut pozostaw je w tortownicy. Następnie wyjmij je z formy i odstaw na godzinę, aby ostygło.

8. Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremu. 2 opakowania schłodzonej śmietany 30% (ok. 650 ml – ilość można delikatnie zwiększyć w razie upodobania) wymieszaj ze śmietan-fixem (najlepiej dwa opakowania) oraz cukrem (30 g). Uwaga! Krem jest wystarczająco słodki nawet bez dodania cukru, więc jeśli nie lubisz bardzo słodkiej masy, to zmniejsz ilość cukru.

9. Ubij śmietanę aż powstanie odpowiednia konsystencja. Czas może różnić się w zależności od temperatury i rodzaju śmietany.

10. Ubitą śmietanę wymieszaj z pozostałą częścią startej czekolady (ok. 150 g).

11. Gdy ciasto jest już ostudzone, należy zrobić w środku dziurę o głębokości około 1 centymetra. Koniecznie trzeba zachować w całości około 2 centymetrów brzegi. Wydrążone ciasto pozostaw na talerzu, ponieważ będzie potrzebne w dalszym kroku.

12. 3 banany przekrój na pół wzdłuż lub pozostaw w całości, skrop je sokiem z cytryny, a następnie wypełnij nimi wydrążone miejsce. Postaraj się, aby pozostało jak najmniej wolnego miejsca.

13. Przygotowanym kremem pokryć środek ciasta, tworząc „górkę”.

14. Ciasto, które pozostało z wydrążonej dziury należy pokruszyć rękoma, a następnie obsypać nim krem. Zrób to na tyle starannie, aby cały krem został przykryty ciastem. Delikatnie możesz uklepać ciasto, aby nie odpadło.

Po chwili możesz cieszyć się już swoim kopcem kreta. Daj znać w komentarzu, jak Ci smakowało.

Porady dotyczące przepisu na Kopiec Kreta

1. Jednym z najczęściej pojawiających się pytań jest czy można zastąpić banany? Oczywiście nie każdy lubi te owoce i śmiało można je zastąpić innymi. Sporo osób w przepisie na kopiec kreta stosuje truskawki, winogrona, borówki lub brzoskwinie. Wybierz taki owoc, który lubisz najbardziej.

2. Jeśli użyjesz śmietany 36% zamiast 30%, to nie ma konieczności używania śmiet-fixów.

3. Ilość śmietany i cukru w kremie możesz modyfikować według własnych upodobań. Jeśli chcesz, aby kremu było więcej, to dodaj więcej ml śmietany. Podobnie jest z cukrem. Sama śmietana z wiórkami czekoladowymi jest już słodka, dlatego jeśli nie lubisz bardzo słodkich ciast, to możesz nie dodawać cukru w ogóle lub zmniejszyć jego ilość.

4. Przepis na kopiec kreta świetnie sprawdzi się również na urządzeniach typu Thermomix czy Lidlomix.

Dużą popularnością cieszy się również Kopiec Kreta Dr. Oetker, które dostępne jest w sklepach w kartonikach. My jednak sugerujemy, aby przygotować ciasto w całości samemu. Lepszy jest nie tylko smak i skład, ale również daje to dużo większą satysfakcję.

Kopiec Kreta przepis
Summary
recipe image
Recipe Name
Kopiec kreta
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Pozostaw komentarz

Dodaj Odpowiedź

RodzicielskieInspiracje.PL - Zabawy, gry i prace plastyczne dla dzieci
Logo
Enable registration in settings - general