Nutella z daktyli to świetna alternatywa dla kupnych kremów czekoladowych. Nie zawiera białego cukru i w podstawowej wersji składa się tylko z dwóch składników. opcjonalnie można dodać zmielone orzechy lub migdały. Krem z daktyli można wykorzystać do smarowania naleśników czy kanapek, jest też świetną podstawą różnych deserów.
Kremy czekoladowe to rzecz niewątpliwie smaczna, ale jednocześnie bardzo niezdrowa. Nie każdy jednak wie, że można samemu w prosty sposób przyrządzić zdrową alternatywę dla Nutelli i podobnych przysmaków jaką jest krem z daktyli.
Nutella z daktyli – przepis na zdrowy krem czekoladowy z daktyli
Potrzebne składniki
- 1 szklanka daktyli
- 2-3 łyżki kakao
Przepis na zdrowy krem daktylowy – krok po kroku:
Daktyle umieszczamy w miseczce i zalewamy w wrzątkiem na minimum godzinę, a najlepiej kilka. Po tym czasie odlewamy większą część powstałego syropu do szklanki i blendujemy daktyle.
Gdy otrzymamy gładką pulpę, dokładamy 2 łyżki kakao i dalej blendujemy. Jeśli chcemy otrzymać krem o intensywnym kakaowym smaku dodajemy więcej kakao. Gęstość kremu kontrolujemy za pomocą powstałego syropu.
Reszty syropu nie wylewamy, można go wykorzystać do słodzenia napoi. Należy go przechowywać w lodówce. Krem można urozmaicić dodając do niego zmielone orzechy lub migdały, co pozwoli nam stworzyć własnej roboty Nutellę z daktyli – pyszną i zdrową.