Zupa brokułowa – przepis

Zupa Brokułowa to pomysł na smaczny i przede wszystkim bardzo zdrowy obiad. Jak przyrządzić krem z brokułów? Przepis znajdziecie poniżej.

Brokuły to warzywa nie tylko pyszne ale przede wszystkim bardzo zdrowe – zawierają wiele witamin i substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Regularne jedzenie brokułów pozwala opóźnić proces starzenia, poprawić ostrość wzroku i stan naszej skóry, walczyć z wolnymi rodnikami a także obniżyć ciśnienie krwi.

Brokuły zapobiegają skurczom i wpływają pozytywnie na nasz układ pokarmowy oraz krwionośny. Warto jeść je pod różną postacią: zarówno w sałatkach, ugotowane na parze lub będące składnikiem zupy. I właśnie w tym artykule zaprezentujemy przepis na pyszną zupę brokułową, która znakomicie sprawdzi się w roli pożywnego obiadu.

Składniki

Do przygotowania czterech porcji zupy brokułowej będziemy potrzebować takich składników jak:

  • półtora litra bulionu warzywnego
  • brokuł
  • trzy ziemniaki
  • marchewka
  • cebula
  • por
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • ćwierć szklanki śmietany 30%
  • listek laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego.

Przepis

  1. Zaczynamy od przygotowania warzyw: cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce.
  2. 2suwamy zielone liście pora, pozostałą część płuczemy, kroimy wzdłuż na cztery części oraz w poprzek w plasterki, ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę.
  3. W garnku rozgrzanym oliwą szklimy cebulkę. Dodajemy do niej pora, całość solimy i smażymy przez trzy minuty, cały czas mieszając.
  4. Po tym czasie dodajemy marchewkę i znów mieszając, smażymy przez dwie minuty. Wrzucamy masło i ziemniaki, smażymy przez kolejne dwie minuty pamiętając o tym, żeby mieszać.
  5. Wlewamy gorący bulion, wrzucamy listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego, zagotowujemy.
  6. Gotujemy pod przykryciem przez kwadrans – warzywa powinny być miękkie.
  7. Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki, zielone części kroimy w plasterki. Dodajemy je do zupy i gotujemy przez pięć minut bez przykrycia na małym ogniu (aż brokuł stanie się miękki).
  8. Zupę zaprawiamy śmietanką, wlewamy ją powoli. Podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
RodzicielskieInspiracje.PL - Karty pracy, pomoce dydaktyczne do druku, seriale
Logo