Zupa brokułowa – przepis
Zupa Brokułowa to pomysł na smaczny i przede wszystkim bardzo zdrowy obiad. Jak przyrządzić krem z brokułów? Przepis znajdziecie poniżej.
Brokuły to warzywa nie tylko pyszne ale przede wszystkim bardzo zdrowe – zawierają wiele witamin i substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Regularne jedzenie brokułów pozwala opóźnić proces starzenia, poprawić ostrość wzroku i stan naszej skóry, walczyć z wolnymi rodnikami a także obniżyć ciśnienie krwi.
Brokuły zapobiegają skurczom i wpływają pozytywnie na nasz układ pokarmowy oraz krwionośny. Warto jeść je pod różną postacią: zarówno w sałatkach, ugotowane na parze lub będące składnikiem zupy. I właśnie w tym artykule zaprezentujemy przepis na pyszną zupę brokułową, która znakomicie sprawdzi się w roli pożywnego obiadu.
Składniki
Do przygotowania czterech porcji zupy brokułowej będziemy potrzebować takich składników jak:
- półtora litra bulionu warzywnego
- brokuł
- trzy ziemniaki
- marchewka
- cebula
- por
- łyżka masła
- łyżka oliwy
- ćwierć szklanki śmietany 30%
- listek laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego.
Przepis
- Zaczynamy od przygotowania warzyw: cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce.
- 2suwamy zielone liście pora, pozostałą część płuczemy, kroimy wzdłuż na cztery części oraz w poprzek w plasterki, ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę.
- W garnku rozgrzanym oliwą szklimy cebulkę. Dodajemy do niej pora, całość solimy i smażymy przez trzy minuty, cały czas mieszając.
- Po tym czasie dodajemy marchewkę i znów mieszając, smażymy przez dwie minuty. Wrzucamy masło i ziemniaki, smażymy przez kolejne dwie minuty pamiętając o tym, żeby mieszać.
- Wlewamy gorący bulion, wrzucamy listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego, zagotowujemy.
- Gotujemy pod przykryciem przez kwadrans – warzywa powinny być miękkie.
- Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki, zielone części kroimy w plasterki. Dodajemy je do zupy i gotujemy przez pięć minut bez przykrycia na małym ogniu (aż brokuł stanie się miękki).
- Zupę zaprawiamy śmietanką, wlewamy ją powoli. Podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!