Zupa brokułowa – przepis

Zupa Brokułowa to pomysł na smaczny i przede wszystkim bardzo zdrowy obiad. Jak przyrządzić krem z brokułów? Przepis znajdziecie poniżej.

Brokuły to warzywa nie tylko pyszne ale przede wszystkim bardzo zdrowe – zawierają wiele witamin i substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Regularne jedzenie brokułów pozwala opóźnić proces starzenia, poprawić ostrość wzroku i stan naszej skóry, walczyć z wolnymi rodnikami a także obniżyć ciśnienie krwi.

Brokuły zapobiegają skurczom i wpływają pozytywnie na nasz układ pokarmowy oraz krwionośny. Warto jeść je pod różną postacią: zarówno w sałatkach, ugotowane na parze lub będące składnikiem zupy. I właśnie w tym artykule zaprezentujemy przepis na pyszną zupę brokułową, która znakomicie sprawdzi się w roli pożywnego obiadu.

Polecamy również:
Jesienne karty pracy i pokazowe
6,00
Kup teraz
Offer drukatek.pl
Alfabet: dopasowywanie obrazków
7,00
Kup teraz
Offer drukatek.pl
-30% Cyfry do druku (karty pracy)
7,00 10,00
Kup teraz
Offer drukatek.pl
-28% 200 kart do nauki czytania sylabami
10,00 14,00
Kup teraz
Offer drukatek.pl

Składniki

Do przygotowania czterech porcji zupy brokułowej będziemy potrzebować takich składników jak:

  • półtora litra bulionu warzywnego
  • brokuł
  • trzy ziemniaki
  • marchewka
  • cebula
  • por
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • ćwierć szklanki śmietany 30%
  • listek laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego.

Przepis

  1. Zaczynamy od przygotowania warzyw: cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce.
  2. 2suwamy zielone liście pora, pozostałą część płuczemy, kroimy wzdłuż na cztery części oraz w poprzek w plasterki, ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę.
  3. W garnku rozgrzanym oliwą szklimy cebulkę. Dodajemy do niej pora, całość solimy i smażymy przez trzy minuty, cały czas mieszając.
  4. Po tym czasie dodajemy marchewkę i znów mieszając, smażymy przez dwie minuty. Wrzucamy masło i ziemniaki, smażymy przez kolejne dwie minuty pamiętając o tym, żeby mieszać.
  5. Wlewamy gorący bulion, wrzucamy listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego, zagotowujemy.
  6. Gotujemy pod przykryciem przez kwadrans – warzywa powinny być miękkie.
  7. Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki, zielone części kroimy w plasterki. Dodajemy je do zupy i gotujemy przez pięć minut bez przykrycia na małym ogniu (aż brokuł stanie się miękki).
  8. Zupę zaprawiamy śmietanką, wlewamy ją powoli. Podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Pozostaw komentarz

Dodaj Odpowiedź

RodzicielskieInspiracje.PL - Zabawy, gry i prace plastyczne dla dzieci
Logo
Enable registration in settings - general